Om dina fönster inte är så utslitna att de behöver bytas ut, är en kostnadseffektiv lösning för att förlänga livslängden på dem att göra en fönsterrenovering. Ett enkelt tips för att göra det enkelt för dig är att renovera innan fönsterfärgen krackelerar eller kittet helt har torkat ut. Andra gånger som det kan vara värt att besväret är om man exempelvis har målat om huset eller har fönster med kulturvärden som är värda att bevara för framtiden.

Om man vill ha det ordentligt gjort är det oftast bäst att hitta en hantverkare som gör jobbet då det både är tidskrävande och kräver ett visst mått av händighet. Nu för tiden är det lätt att hitta kompetenta hantverkare online där du helt enkelt bara beskriver det jobb du behöver ha utfört och får flera offerter tillbaka.

Kostnader att notera

avdragDen största kostnaden när det handlar om att renovera fönster är arbetskostnaden då det är ett tidskrävande arbete. För delar av det arbetet kan du ofta få s.k. ROT-avdrag där du får avdrag på skatten för vissa delar av jobbet. Det finns dock en del gränsdragningar som är viktiga att ha koll på; exempelvis om dina fönster behöver tas till verkstad för ommålning och lackning eller om det kan göras på plats.

Andra saker som avgör kostnaden för att renovera dina fönster är vilket material de är i, och självklart även vilket skick. Om delar av träfönstret är ruttet tillkommer självklart ytterligare kostnader i form av material.

Om du vill få ner priset, se till att planera arbetet ordentligt och vara ute i god tid. Oftast är det klokt att inte snåla in utan ta alla fönster på en gång när hantverkaren ändå är där. Fundera också under vilken årstid du ska göra arbetet. Att ha dina fönster på vid gavel mitt under vintern kan sätta sina avtryck på uppvärmningskostnaderna.

Jämför även flera olika hantverkare och kolla upp deras referenser från tidigare kunder. Hur har de upplevt arbetet och kostnaden för det? Var det något de upplevde som saknades i den offert de fått som sedan kom som en obehaglig överraskning? Var också noggrann med att skriva under ett avtal där det tydligt framgår vad som ska göras och till vilket pris så att det inte uppstår missförstånd.

Slutligen, kom ihåg att nya fönster ofta är bättre isolerade än gamla och att fräscha fönster kan öka värdet på ditt hus som du kan utnyttja vid en försäljning. Stirra dig inte enbart blind på kostnaden för fönsterrenoveringen utan titta även på mervärdet det kan ge dig.